Po nowości, wiedzę i kontakty biznesowe do Poznania
15 wrz 2017 08:42

Wystawcy z Polski i zagranicy, nowości, najlepsze produkty wyróżnione Złotym Medalem MTP – tak zapowiada się tegoroczna edycja Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra Food oraz Międzynaro-dowych Targów Technologii Spożywczych Polagra Tech, a także Targów Opakowań dla Przemysłu Spożywczego Pakfood.

Targi POLAGRA co roku przyciągają liczne grono zwiedzających, kusząc doskonale znanymi markami produktów spożywczych i żywnością z całego świata, a także zaskakującymi technologiami skierowanymi do branży spożywczej. Nie inaczej będzie w tym roku. W ramach POLAGRY FOOD oprócz branży mięsnej nowości zaprezentują sektor mleczarski oraz firmy przetwórstwa owocowo-warzywnego. Nie zabraknie także słodyczy, przekąsek, herbat, napojów i alkoholi. Ekspozycja targów POLAGRA TECH, w ramach której w tym roku odbywa się Salon Technologii Mięsnych i Rybnych, będzie z kolei obfitowała w wiele interesujących i nowatorskich rozwiązań pozwalających na optymalizację pracy zakładów przetwórstwa mięsnego. 

Targi POLAGRA, jako targi kontrakcyjne, od lat wspierają rozwój wymiany handlowej zarówno na płaszczyźnie krajowej, jak i z kontrahentami z całego świata. Ich formuła pozwala przede wszystkim pozyskać nowych, solidnych partnerów biznesowych. Sprzyjają temu również dodatkowe wydarzenia towarzyszące targom jak np. Międzynarodowa Giełda Kooperacyjna organizowana przez PARP. W ramach tegorocznej edycji targów odbędą się także Światowa Konwencja Halal w Europie Wschodniej oraz Polsko-Nigeryjski Szczyt Gospodarczy, któremu będą towarzyszyły sesje matchmakingowe. 

Z solidną dawką wiedzy na temat nowych regulacji prawnych dla przedsiębiorców z branży spożywczej będzie można zapoznać się podczas szkoleń prowadzonych przez kancelarię WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr. Sesja poniedziałkowa (25 września) będzie dotyczyła zasad znakowania żywności w Polsce. To niezwykle ważne zagadnienia, bo jak pokazują półki sklepowe, nie wszyscy przedsiębiorcy wiedzą np. kiedy można stosować takie określenia jak „polskie”, „domowe”, „tradycyjne”. Tematem dyskusji będzie również znak „Produkt Polski” – nowe oznaczenie handlowe. Podczas drugiego spotkania (środa, 27 września) będzie natomiast mowa o nowych ograniczeniach w handlu oraz ryzyku prawnym dla dostawców i nabywców, w tym sieci handlowych. Problematyka szkolenia nawiązuje przede wszystkim do ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej, która weszła w życie 12 lipca br. Eksperci z kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr w przystępny sposób przedstawią najważniejsze założenia nowych przepisów oraz ich praktyczne znaczenie w codziennej działalności zarówno przedstawicieli dużych sieci handlowych, jak i sprzedawców detalicznych prowadzących handel wyrobami spożywczymi.

W tym roku targi POLAGRA FOOD i POLAGRA TECH oraz PAKFOOD odbędą się w dniach 25-28 września w Poznaniu. Towarzyszyć im będą m.in. Międzynarodowe Targi Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL.

Opracowano na podstawie materiałów MTP