Opakowania z nowymi powłokami ochronnymi
19 lip 2010 13:16

Firma Chesapeake tworzy nowe specjalne powłoki o właściwościach chroniących przed przedostawaniem się wilgoci do opakowania, tłuszczu z opakowania oraz utrzymujące smak opakowanego towaru. Jak zapewnia producent, powłoki Chesapeake mogą być łączone z szeroką gamą formatów opakowań. Polepszenia bariery związanej z przedostawaniem się tłuszczu domagają się m.in. producenci suchej karmy dla zwierząt, która zawiera zazwyczaj 10 proc. nadmiaru oleju. Firma Chesapeake rozwija technikę aplikowania specjalnej powłoki odpornej na zatłuszczenie na odwrotnej stronie kartonu. Technologia ta umożliwia nakładanie powłok, które nie są aplikowane na tekturę podczas procesu produkcji. „Zdaliśmy sobie sprawę, że ulepszone powłoki mogą poprawiać stan produktów, w jakim niekiedy trafiają one do klientów. Niektóre powłoki w dużym stopniu składają się z plastiku, który jest trudny do recyklingu. My skupiliśmy się na bardziej ekologicznych formach, np. powłokach wodnych lub uzyskanych metodami naturalnymi, jednak zapewniających te same korzyści. Rezultaty naszych prac są bardzo obiecujące i już stworzyliśmy powłoki dla opakowań, które wymagają zabezpieczenia smaku” - mówi Carol Hammond, kierownik działu badań i rozwoju w Chesapeake. Na podstawie informacji firmy Chesapeake opracowała DA