Nowa generacja opakowań produktów spożywczych
30 wrz 2010 10:14
Fińska firma V. Hukkanen Oy zajmująca się przetwórstwem rybnym poinformowała o zmianach w sposobie pakowania oferowanych przez nią marynowanych płatów łososia. Zamiast dotychczas stosowanych tacek aluminiowych firma zaczyna wykorzystywać proekologiczne żaroodporne opakowania Stora Enso DeLight.
Wytwarzane przez V. Hukkanen Oy marynowane płaty łososia są sprzedawane w wielu fińskich sklepach spożywczych. W najbliższej przyszłości oferta firmy zostanie rozszerzona o nowe produkty. „Tacki Stora Enso DeLight mogą być podgrzewane w piecyku bądź kuchence mikrofalowej, dzięki czemu żywność można w łatwy sposób przygotować do spożycia w oryginalnym opakowaniu. Jest ono wytrzymałe i wygodne w użytkowaniu. Co więcej, tacki po użyciu można umyć i poddać recyklingowi, tak jak ma to miejsce w przypadku kartonów po sokach czy mleku” – przekonuje Veijo Hukkanen, dyrektor zarządzający V. Hukkanen Oy.
Jego zdaniem korzyści ekologiczne takie jak niższy poziom emisji dwutlenku węgla do atmosfery przy produkcji opakowania, możliwość jego odzysku oraz fakt, że materiał ten częściowo jest produkowany z surowców odnawialnych, stanowiły ważny argument za zmianami w sposobie pakowania wyrobów oferowanych przez jego firmę.
Opakowanie Stora Enso DeLight jest przeznaczone dla dóbr konsumpcyjnych przechowywanych i używanych w różnych temperaturach. Jego właściwości ochronne zapewniają świeżość przechowywanej żywności i są dostosowane do różnych temperatur – zarówno niskich (lodówka), jak i wysokich (piecyki, kuchenki mikrofalowe). „Rozwiązane stworzone z myślą o firmie V. Hukkanen Oy jest pierwszym w naszej ofercie żaroodpornym opakowaniem dostosowanym do zmiennych temperatur” – mówi Jalliina Järvinen, szef działu Stora Enso DeLight Solution.
Zdaniem Veijo Hukkanena, jedną z największych zalet nowego rozwiązania jest możliwość naniesienia nadruku na spód i boki opakowania; mogą to być np. instrukcje dotyczące sposobu gotowania czy też informacje dotyczące opakowania i samego produktu. Jak zapewnia Stora Enso, na znajdującej się w środku marynacie nie tworzy się przywierający do powierzchni opakowania ług, dzięki czemu pozostaje ono czyste przez cały okres przechowywania w lodówce, a także po podgrzaniu, gdy trafia na stół.
Opracowano na podstawie informacji firmy Stora Enso