Ekologiczny papier pakowy od UPM
12 kwi 2012 12:59
Spółka UPM-Kymmene Corporation 12 kwietnia br. ogłosiła zakończenie prac nad nowym gatunkiem papieru – UPM SwanBarrier. Jest on przeznaczony do pakowania zarówno suchej, jak i tłustej żywności. Swoje właściwości barierowe takie jak odporność na parę wodną czy tłuszcze zawdzięcza zastosowaniu biodegradowalnych materiałów wykonanych z surowców wtórnych. Nie zawiera on polietylenu i innych związków chemicznych, powszechnie stosowanych do powlekania różnego rodzaju podłoży drukowych.
Omawiany gatunek papieru pozwala m.in. na pakowanie takich produktów jak pieczywo, ciastka czy wędliny. Odporność na parę wodną i nieprzepuszczalność światła pozwalają na dłuższe przetrzymywanie wyrobów piekarskich. W przeciwieństwie do materiałów z tworzyw sztucznych, UPM SwanBarrier przepuszcza tlen, dzięki czemu pieczywo może dłużej zachować swoje walory smakowe i użytkowe. Jego średnie własności pergaminowe pozwalają na przechowywanie tłustej żywności.
Jak twierdzi producent papieru, dodatkową zaletą jest proces jego wytwarzania. W całości jest on wykonywany na jednej linii produkcyjnej. Takie rozwiązanie eliminuje niepotrzebny transport pomiędzy papiernią a innymi zakładami przetwórczymi, co znacznie redukuje ogólną emisję dwutlenku węgla.
Dostępny w 4 gramaturach papier UPM SwanBarrier jest przystosowany do zadrukowywania techniką fleksograficzną.
Na podstawie materiałów firmy UPM-Kymmene opracował KS