Certyfikat ISO 22000 dla fabryk UPM Raflatac
11 mar 2015 09:33

Fabryki koncernu UPM Raflatac w Tampere (Finlandia), Scarborough (Wielka Brytania) oraz we Wrocławiu i w Nowej Wsi (Polska) otrzymały certyfikat zarządzania bezpieczeństwem żywności ISO 22000:2005. Certyfikacja dotyczy produkcji i cięcia etykiet samoprzylepnych mających kontakt z żywnością oraz opakowań na artykuły spożywcze w druku i obróbce po druku. Producent materiałów samoprzylepnych jest jednym z pierwszych w tym segmencie, który uzyskał ISO 22000. Instytucją, która go przyznała, jest LRQA (Lloyds Register Quality Assurance). Przepisy prawa i dekrety – zwłaszcza w Europie – precyzyjnie określają wymogi stawiane przed uczestnikami całego łańcucha produkcji żywności. Zgodnie z europejskim prawodawstwem dotyczącym pakowania żywności, materiały mające kontakt z produktami spożywczymi w tym łańcuchu mogą być dostarczane wyłącznie przez firmy działające w zgodzie z rozporządzeniem określającym zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) w krajach Unii Europejskiej (EC/2023/2006). Wspomniane rozporządzenie odnosi się zarówno do żywności, jak i jej opakowań, w tym etykiet. „UPM Raflatac dostarcza – oprócz innych branż – również etykietowe materiały samoprzylepne dla opakowań żywności, więc ten certyfikat jest dowodem dla naszych klientów, że procesy mające związek z bezpieczeństwem żywności w naszych fabrykach są uporządkowane i spełniają wymogi GMP. Dzięki ISO 22000 stajemy na czele producentów bezpiecznych i wysokojakościowych materiałów etykietowych dla branży spożywczej” - powiedział Vesa Laaksonen, dyrektor ds. rozwoju jakości w UPM Raflatac. Materiały służące do pakowania żywności są produkowane ze starannie wyselekcjonowanych surowców. Producenci muszą zagwarantować, że nie powodują one chemicznego, fizycznego lub biologicznego zanieczyszczenia żywności. Fabryki UPM Raflatac będą poddawane corocznym audytom przeprowadzanym przez LRQA, które dadzą pewność, że fabryki posiadające ISO 22000 będą stosować się do jego zapisów. Certyfikat zarządzania bezpieczeństwem żywności jest ważny przez okres 3 lat. Na podstawie informacji UPM Raflatac opracował TK