Opakowania do schrupania
9 sty 2019 11:55

Jadalne opakowania, zrównoważona produkcja opakowań z tworzyw sztucznych i nowe wytyczne Parlamentu UE - światowy rynek opakowań czekają ogromne zmiany. Zwiększa się świadomość konsumentów dotycząca ekologii, producenci opakowań biorą natomiast pod lupę swoje procesy produkcyjne. Podczas 11. Międzynarodowych Targów Opakowań Packaging Innovations (2-3 kwietnia 2019 r., EXPO XXI Warszawa) powstanie rozbudowana strefa EKOPACK. Dla targowych gości przygotowany zostanie również cykl wykładów poświęconych tematyce ekologicznych opakowań.

Jedzenie na wynos w barach szybkiej obsługi cieszy się niesłabnącą popularnością. Szybko, tanio i w miarę smacznie. Sęk w tym, że korzystanie z oferty tego typu lokali poza zaspokojeniem głodu generuje jeden poważny problem. Wraz z posiłkiem otrzymujemy masę opakowań. Kanapka, frytki, ketchup, cukier, słodzik i mleczko do kawy – wszystko osobno zapakowane, a do tego kubek z pokrywką i słomka. Największe korporacje postanowiły wziąć odpowiedzialność za wyprodukowane śmieci i zadbać o środowisko. W styczniu w Polce ruszyły testy w sieci McDonald’s. W niektórych lokalach możemy dokonać wyboru, czy kupiony napój wypijemy przez plastikową słomkę lub jej papierowy zamiennik, a może wcale jej nie potrzebujemy. Zaczynamy coraz częściej myśleć o środowisku dokonując swoich zakupowych wyborów. Odpowiedzialność spoczywa bowiem zarówno po stronie producentów opakowań, jak i klientów. Niewielkie zmiany nawyków mogą bardzo pomóc środowisku. Okazja do zapoznania się z szeroką ofertą ekologicznych opakowań pojawi się już w kwietniu na targach Packaging Innovations.

Po obiedzie czas na kawę, a co na deser? Może kubek? Projektanci opakowań prześcigają się w pomysłach na coraz to nowe jadalne opakowania. Otręby, algi, grzyby czy organiczny plastik – na rynku dostępny jest cały wachlarz ekologicznych opakowań, po które konsumenci sięgają z nieukrywaną ciekawością. Ale ekologiczne opakowanie nie musi być jadalne. Chodzi o to, żeby proces jego produkcji odbywał się w sposób zrównoważony, a odpady mogły być w pełni poddawane recyklingowi.

Czy opakowanie z tworzywa sztucznego jest zatem zaprzeczeniem ekologii? Otóż nie! Kryteria Eco Design są definiowane tak, aby wywierały jak najmniejszy wpływ na środowisko naturalne. Ważne, aby przy projektowaniu opakowań z plastiku zwracać uwagę na stabilność produktu przez cały okres jego żywotności. Istotne, a może najważniejsze jest również to, aby wspomniane opakowania można było w 100 proc. poddać recyklingowi. Tak właśnie dzieje się w przypadku opakowań produkowanych m.in. przez firmę Jokey Plastic. Z pełną ofertą ekologicznych opakowań marki będzie można zapoznać się w strefie EKOPACK podczas targów Packaging Innovations już w kwietniu. Prezentowane opakowania są wykonane wyłącznie z materiałów certyfikowanych przez UE i potwierdzają fakt, że w dalszym ciągu plastic is fantastic.

O ekologicznych rozwiązaniach dla branży opakowań oraz o tym, jak przygotować się na wejście nowych wytycznych dotyczących produkcji opakowań wprowadzonych przez Parlament UE, będzie można posłuchać w strefie wykładów workShops organizowanych podczas targów.

Ponad 200 wystawców z całego świata zaprezentuje opakowania dedykowane kilkunastu branżom. Oprócz strefy EKOPACK zwiedzający poznają rozwiązania z zakresu LOGISPACK, SAFETYPACK, CO-PACKAGING, LABELLING, LUXPACK oraz PRINTING.

Odbierz bezpłatny bilet na targi na www.packaginginnovations.pl

Opracowano na podstawie informacji organizatora