Ekologiczne opakowania receptą na przyszłość
11 wrz 2020 12:00

Jeszcze niedawno spekulowano na temat wymiany opakowań plastikowych na papierowe jako procesu w perspektywie długofalowej. Wiele podmiotów próbowało odwracać się od przedmiotowych założeń, licząc na to, że temat przycichnie, a jeżeli w ogóle go rozpatrywać, to za kilka, kilkanaście lat. Rzeczywistość przybiera jednak inny wymiar i zgodnie z tzw. Dyrektywą Plastikową od początku roku 2021 będą następować bardzo poważne zmiany w zakresie ograniczania wykorzystywania tworzyw sztucznych do produkcji komponentów jednorazowych oraz opakowań. 

Dyrektywa zakazuje stosowania niektórych produktów plastikowych jednorazowego użytku mających zamienniki. W załączniku do dyrektywy wskazano, że chodzi o: patyczki higieniczne, widelce, noże, łyżki, pałeczki, talerze, słomki, mieszadełka do napojów, patyczki mocowane do balonów oraz pojemniki na żywność z polistyrenu, w tym pojemniki na jedzenie typu fast food, jak również opakowania spożywcze do bezpośredniego kontaktu z żywnością.

Większość koncernów międzynarodowych rozpoczęła restrukturyzację swoich produktów, skutkiem czego jest wprowadzenie wielu zamienników wykonanych z papieru, tektury oraz surowców opartych na bazie całkowicie biodegradowalnych materiałów. Mowa tutaj o foliach wytworzonych z mączek kukurydzianych, ziemniaczanych, a ostatnio spotykanych również folii wykonanych w 100 proc. z surowca drzewnego (tzw. transparentny papier). Potencjał ludzkiego umysłu nie ma ograniczeń i wystarczy postawić tylko pytanie, żeby w rzeczywistości znaleziono alternatywę dla zagadnienia. Również w tym przypadku czas nie zatrzymuje się w miejscu, a rynki momentalnie reagują na nowe wyzwania. Jako specjaliści w obróbce papieru i tektury falistej cieszymy się, że z jeszcze większym zaangażowaniem będziemy mogli doradzać naszym kontrahentom w zakresie doboru technologii optymalnej w stosunku do aktualnych wymogów i ich potrzeb.

Jednym z takich rozwiązań technologicznych jest produkcja opakowań przestrzennych metodą formowania na maszynach typu CE (Carton Erecting – z ang. formowanie kartonu) z firmy Heiber + Schröder, światowego lidera z siedzibą w Niemczech. Technologia ta jest bardzo elastyczna i pozwala na produkowanie takich opakowań jak: tacki z wieczkiem, clam shell (opakowania na hamburgery), French Fries (na frytki), Chinese Food (chińszczyzna), kryte folią PE wewnętrznie, tacki z wkładką wewnętrzną, tacki z podwójnym łamem w płaszczyźnie równoległej, tacki sześciokątne i wiele innych, ponieważ konfiguracja tej maszyny pozwala na kreatywne tworzenie nowych wzorów.

W przypadku tego rodzaju technologii wykrój formowany jest na zimno z wykorzystaniem narzędzia formującego (tzw. kopyta) i kleju, adekwatnego do połączenia różnych rodzajów surowców jak karton czy tektura falista.

Rynek producentów maszyn oferuje teoretycznie podobne rozwiązania, jednak cechują je poważne ograniczenia produkcyjne, takie jak niska wydajność, skomplikowany, czasochłonny i kosztowny narząd, niewielka precyzja wykonania mająca przełożenie na stabilność pracy i efekt końcowy, jakim jest poprawnie sklejone opakowanie. Natomiast opisana powyżej technologia jest sprawdzona w praktyce i daje poczucie komfortu na każdym etapie jej wdrażania.

Alternatywą wobec powyższego procesu jest produkcja opakowań metodą wytłaczania na gorąco, z wykorzystaniem narzędzi typu matryca/patryca, w kształcie opakowania, które ma być wytworzone. Jednym z liderów na rynku produkcji maszyn do termoformowania tac i pojemników z papieru i tektury bez dodatku klejów jest włoska firma Novatec srl, która z imponującą liczbą ponad 500 instalacji na całym świecie jest liderem w dziedzinie budowy maszyn do produkcji opakowań formowanych na gorąco. Wszystkie maszyny i narzędzia do termicznego kształtowania są produkowane we Włoszech, w oparciu o niestandardowe projekty dostosowane do konkretnych potrzeb klientów.

Termoformowane pojemniki bez użycia klejów (co umożliwia kompostowanie opakowań) są stosowane głównie w przemyśle spożywczym do pakowania:

– wypieków takich jak pizza, ciasta czy makarony;

– świeżych produktów takich jak: sery, mięso i ryby; wędliny lub produkty wymagające próżni albo chronionej atmosfery, w tym opakowania typu „SEAL” i „SKIN”.

Opakowania te z powodzeniem sprawdzają się również w klasycznych zastosowaniach, jak tace do ciasta, talerze piknikowe i wiele innych. Uzupełniając zakres opakowań papierowych i kartonowych dla przemysłu spożywczego, producent oferuje również maszyny do produkcji kubków papierowych i maszyny do formowania tacek stożkowych klejonych, stosowanych w sektorze owoców i warzyw oraz inne opakowania dla sektora fast food i na wynos, do supermarketów, delikatesów czy dla przemysłu cukierniczego.

Do tej pory koncentrowano się na produkcji opakowań z materiałów pochodzących z recyklingu, takich jak tektura falista z recyklingu, jednak zawiera ona różne kleje i dodatki z poprzednich procesów i zastosowań. Obecnie ważniejsza stała się możliwość kompostowania opakowań po ich wykorzystaniu, co idzie w parze ze zmianami zachodzącymi w papierniach, zwłaszcza skandynawskich. Kilka z nich posiada już wiele linii produkcyjnych produktów do kompostowania i termoformowania.

 Odpowiedni park maszynowy to kluczowy argument dla sprawnego funkcjonowania producentów opakowań. Specjaliści firmy Technograph są gwarantem doboru optymalnej technologii, zgodnej ze współczesnymi wymogami stawianymi przez klienta, a jednocześnie zapewniają pełną obsługę w zakresie instalacji, szkolenia oraz serwisu.

Opracowano na podstawie materiałów firmy Technograph

 

error: Kopiowanie zabronione!