Czekoladowe znaczki
6 Mar 2013 09:28

Belgijska poczta „bpost” przedstawiła 6 lutego br. serię pięciu nowatorskich znaczków pocztowych o zapachu i smaku czekolady. Ich limitowana edycja ukaże się 25 marca i będzie ukłonem w stronę znanej na całym świecie belgijskiej czekolady. Znaczki są drukowane na papierze Tropimatic Chocolate firmy UPM Raflatac. Zapach ciemnej czekolady otrzymano dzięki aromatowi dodanemu do farby drukarskiej, a smak uzyskano na bazie oleju kakaowego, który jest uwalniany z warstwy selektywnie nałożonego kleju podczas lizania znaczka. Jak mówi Pierre Leempoel, dyrektor ds. druku na poczcie „bpost”: „To pierwsze znaczki na świecie, które poza zapachem dodatkowo będą miały smak. Są one wynikiem ścisłej współpracy z partnerami z Belgii, Niemiec i Holandii oraz szwajcarskiego oddziału firmy UPM Raflatac”. Opracowano na podstawie informacji firmy UPM Raflatac