Opakowania do schrupania
9 Jan 2019 11:55

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Jadalne opakowania, zrównoważona produkcja opakowań z tworzyw sztucznych i nowe wytyczne Parlamentu UE - światowy rynek opakowań czekają ogromne zmiany. Zwiększa się świadomość konsumentów dotycząca ekologii, producenci opakowań biorą natomiast pod lupę swoje procesy produkcyjne. Podczas 11. Międzynarodowych Targów Opakowań Packaging Innovations (2-3 kwietnia 2019 r., EXPO XXI Warszawa) powstanie rozbudowana strefa EKOPACK. Dla targowych gości przygotowany zostanie również cykl wykładów poświęconych tematyce ekologicznych opakowań.

Jedzenie na wynos w barach szybkiej obsługi cieszy się niesłabnącą popularnością. Szybko, tanio i w miarę smacznie. Sęk w tym, że korzystanie z oferty tego typu lokali poza zaspokojeniem głodu generuje jeden poważny problem. Wraz z posiłkiem otrzymujemy masę opakowań. Kanapka, frytki, ketchup, cukier, słodzik i mleczko do kawy – wszystko osobno zapakowane, a do tego kubek z pokrywką i słomka. Największe korporacje postanowiły wziąć odpowiedzialność za wyprodukowane śmieci i zadbać o środowisko. W styczniu w Polce ruszyły testy w sieci McDonald’s. W niektórych lokalach możemy dokonać wyboru, czy kupiony napój wypijemy przez plastikową słomkę lub jej papierowy zamiennik, a może wcale jej nie potrzebujemy. Zaczynamy coraz częściej myśleć o środowisku dokonując swoich zakupowych wyborów. Odpowiedzialność spoczywa bowiem zarówno po stronie producentów opakowań, jak i klientów. Niewielkie zmiany nawyków mogą bardzo pomóc środowisku. Okazja do zapoznania się z szeroką ofertą ekologicznych opakowań pojawi się już w kwietniu na targach Packaging Innovations.

Po obiedzie czas na kawę, a co na deser? Może kubek? Projektanci opakowań prześcigają się w pomysłach na coraz to nowe jadalne opakowania. Otręby, algi, grzyby czy organiczny plastik – na rynku dostępny jest cały wachlarz ekologicznych opakowań, po które konsumenci sięgają z nieukrywaną ciekawością. Ale ekologiczne opakowanie nie musi być jadalne. Chodzi o to, żeby proces jego produkcji odbywał się w sposób zrównoważony, a odpady mogły być w pełni poddawane recyklingowi.

Czy opakowanie z tworzywa sztucznego jest zatem zaprzeczeniem ekologii? Otóż nie! Kryteria Eco Design są definiowane tak, aby wywierały jak najmniejszy wpływ na środowisko naturalne. Ważne, aby przy projektowaniu opakowań z plastiku zwracać uwagę na stabilność produktu przez cały okres jego żywotności. Istotne, a może najważniejsze jest również to, aby wspomniane opakowania można było w 100 proc. poddać recyklingowi. Tak właśnie dzieje się w przypadku opakowań produkowanych m.in. przez firmę Jokey Plastic. Z pełną ofertą ekologicznych opakowań marki będzie można zapoznać się w strefie EKOPACK podczas targów Packaging Innovations już w kwietniu. Prezentowane opakowania są wykonane wyłącznie z materiałów certyfikowanych przez UE i potwierdzają fakt, że w dalszym ciągu plastic is fantastic.

O ekologicznych rozwiązaniach dla branży opakowań oraz o tym, jak przygotować się na wejście nowych wytycznych dotyczących produkcji opakowań wprowadzonych przez Parlament UE, będzie można posłuchać w strefie wykładów workShops organizowanych podczas targów.

Ponad 200 wystawców z całego świata zaprezentuje opakowania dedykowane kilkunastu branżom. Oprócz strefy EKOPACK zwiedzający poznają rozwiązania z zakresu LOGISPACK, SAFETYPACK, CO-PACKAGING, LABELLING, LUXPACK oraz PRINTING.

Odbierz bezpłatny bilet na targi na www.packaginginnovations.pl

Opracowano na podstawie informacji organizatora