List otwarty Polskiej Izby Przemysłu Targowego
13 Aug 2020 08:32

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Szanowni Państwo, Przedsiębiorcy, Przyjaciele,

Z dniem 06 czerwca 2020 r. targi zostały oficjalnie odmrożone. Do tego terminu branża targowa przygotowywała się bardzo intensywnie od wielu tygodni.

Dzięki ścisłej współpracy ekspertów oraz Sztabu Kryzysowego (którego PIPT jest współzałożycielem) z Ministerstwem Rozwoju powstały Wytyczne dla organizatorów targów, Wytyczne dla organizatorów spotkań biznesowych, szkoleń i konferencji, jak również Wytyczne dla obiektów wielofunkcyjnych. Polska Izba Przemysłu Targowego przygotowała również Wytyczne i zalecenia PIPT dla wystawców. Wytyczne te mają na celu minimalizację możliwości zarażenia się koronawirusem, zwiększenie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia dla wszystkich uczestników targów – wystawców, zwiedzających, a także pracowników obsługujących wydarzenie na stoisku oraz kompleksowe działanie dostosowane do etapu zaawansowania stanu epidemicznego. Ponieważ priorytetem jest dla nas bezpieczeństwo uczestników imprez targowych, wszystkie powyższe wytyczne zostały wdrożone przez organizatorów targów będących Członkami naszej Izby. Nasze TARGI SĄ BEZPIECZNE!

Grażyna Grabowska, prezes zarządu Targi w Krakowie Sp. z o.o. uważa, że: „Gdy tylko epidemia przestanie się rozwijać, trzeba jak najszybciej uruchomić targi, oczywiście z zachowaniem zasad wzmożonej higieny. Na dużej przestrzeni, zachowując wszelkie warunki chronienia zdrowia, z powodzeniem można zorganizować bezpieczne targi. Targi w Krakowie wdrożyły wszystkie wytyczne GIS, m.in. wprowadzenie sprzedaży biletów wstępu online, obowiązek zasłaniania ust i nosa oraz zapewnienie możliwości zakupu maseczek na terenie obiektu targowego czy też zainstalowanie odpowiedniej liczby pojemników z preparatem dezynfekującym przy wszystkich wejściach, w toaletach i innych ogólnodostępnych przestrzeniach.”

Tomasz Kobierski, prezes zarządu, Międzynarodowe Targi Poznańskie podkreśla również ważną rolę organizatora w zabezpieczeniu obiektu oraz samej imprezy targowej: „MTP wprowadziło m.in. bezdotykowy pomiar temperatury, elektroniczną sprzedaż biletów, jak również rejestrację wszystkich uczestników targów w celu pozyskania deklaracji epidemiologicznej – o nieprzebywaniu na kwarantannie lub w izolacji.”

Andrzej Mochoń, prezes zarządu, Targi Kielce dodaje: „Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to Targi Kielce oprócz wprowadzenia sprzedaży biletów wstępu online czy obowiązku zasłaniania ust i nosa zapewniają bezpieczną przestrzeń dla gości oczekujących na wejście na teren targów, wydzieliły strefy kolejki do wejścia poprzez linie i naklejki wskazujące kierunki czy wyposażyły punkty obsługi klienta w osłony z plexi.

Również Paweł Orłowski, wiceprezes, Międzynarodowe Targi Gdańskie zapewnia o wdrożeniu Wytycznych GIS: „Targi Gdańskie, podobnie jak inni organizatorzy, wdrożyły już wszystkie wytyczne. Na targach zapewniamy odpowiednią ilość urządzeń do higieny oraz dezynfekcji rąk, pilnujemy, aby regularnie były czyszczone i dezynfekowane często dotykane elementy takie jak: klamki, poręcze, balustrady, blaty z użyciem środków dezynfekujących, śmieci i odpady były przechowywane w zamkniętych, regularnie czyszczonych i dezynfekowanych pojemnikach. Ważne jest również regularne wentylowanie pomieszczeń i przestrzeni, w jakich przebywają uczestnicy.”

Zdajemy sobie sprawę, że oprócz obawy przed ewentualnym zarażeniem koronawirusem część firm wstrzymuje się z podjęciem decyzji o wzięciu udziału w targach w roku 2020. Główną tego przyczyną jest ratowanie przez firmy własnych biznesów po stagnacji spowodowanej pandemią, co zmusza je do cięcia kosztów i w wielu przypadkach odłożenia udziału w targach na „lepsze czasy”. To całkiem zrozumiałe działanie, jednak warto zastanowić się nad korzyściami, jakie niosą ze sobą targi, szczególnie właśnie w okresie spowolnienia spowodowanego pandemią koronawirusa.

Targi to:

✓ szansa dla Twojej Firmy na powrót na rynek po okresie spowolnienia i dalszy Jej rozwój

✓ możliwość odbudowania utraconych w czasie pandemii relacji i pozyskanie nowych

✓ możliwość pokazania, że Twoja Firma jest silna, przetrwała kryzys i wraca z nowymi rozwiązaniami

✓ szansa na prześcignięcie konkurencji, która wciąż nie podjęła decyzji dotyczącej powrotu na targi

Zdaniem Tomasza Kobierskiego, prezesa zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich: „Spowolnienie gospodarcze stało się faktem. A po pandemii biznes będzie potrzebował nowych kontaktów, długotrwałych i solidnych. (…) Targi mogą w znaczącym stopniu przyczynić się do odmrażania polskiej gospodarki po okresie spowolnienia i pomóc wielu firmom wyjść z kryzysu.”

„Tnąc wydatki łatwo zrezygnować z dużych, płatnych kampanii marketingowych, ale czy biznes stać będzie na rezygnację z tak skutecznego narzędzia marketingowego, jakim są targi? Zdecydowanie nie! Czekając na czasy „po” warto zaplanować w okrojonych budżetach udział w wydarzeniach targowych, bo to właśnie to pomoże wyjść firmom z kryzysu gospodarczego po pandemii. Nikogo nie trzeba przekonywać, jak każda podpisana umowa będzie wpływać na poprawę, nie tylko polskiej, ale globalnej gospodarki” – uważa Andrzej Mochoń, prezes zarządu, Targi Kielce. Również Grażyna Grabowska, prezes zarządu Targi w Krakowie Sp. z o.o. potwierdza: „Nie da się w dzisiejszym świecie mówić o rozwijaniu – a co dopiero odmrażaniu – gospodarki bez targów. To właśnie one stymulują rozwój każdej dziedziny biznesu, tak nastawionego na rynek wewnętrzny, jak i zewnętrzny, dają impulsy do rozwoju i pomagają wprowadzać innowacje. Bezpieczna wymiana informacji, kontaktów, bezpieczne miejsce sprzedaży towarów i usług oraz miejsce zdobywania wiedzy – to właśnie targi.”

Do jak najszybszego powrotu na targi zachęca także Paweł Orłowski, wiceprezes, Międzynarodowe Targi Gdańskie: „Targi to również upowszechnianie nowych technologii i koncepcji biznesowych, które przenikają do świata gospodarczego. To dodatkowe miejsca pracy związane z obsługą wydarzeń czy też dostęp do ważnych informacji biznesowych związanych z relacjami handlowymi. Niewątpliwie uczestnictwo środowiska gospodarczo-społecznego w przedsięwzięciach targowych wpływa na większą aktywność na polu indywidualnej przedsiębiorczości.”

Branża targowa od wielu tygodni jest gotowa do bezpiecznego powrotu imprez targowych. Pierwsze targi w Poznaniu, Kielcach, Krakowie i Gdańsku już za nami. Odbyły się bez problemu, chociaż zgodnie z reżimem sanitarnym wymaganym przez GUS. Organizatorzy szykują się już do dużych imprez jesiennych i liczą na wzrastającą liczbę wystawców oraz zwiedzających jednocześnie przypominając o potencjale branży targowej, w tym kompetencjach, wiedzy eksperckiej, znajomości rynków zagranicznych, sieci przedstawicieli handlowych, a także sprawdzonych formatów matchmakingowych. Potencjał branży targowej to działania, takie jak wystąpienia targowe, misje gospodarcze zagranicznych klientów i mediów branżowych do Polski, programy „hostedbuyers” i wszelkie inne instrumenty, które pozwalają na budowanie nowych relacji biznesowych i zawieranie kontraktów.

Do zobaczenia na targach, bo TARGI DAJĄ WIĘCEJ!

Beata Kozyra

prezes zarządu