Ekologiczne opakowania receptą na przyszłość
18 Sep 2020 11:48

Sorry, this entry is only available in Polski. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Jeszcze niedawno spekulowano na temat wymiany opakowań plastikowych na papierowe jako procesu w perspektywie długofalowej. Wiele podmiotów próbowało odwracać się od przedmiotowych założeń, licząc na to, że temat przycichnie, a jeżeli w ogóle go rozpatrywać, to za kilka, kilkanaście lat. Rzeczywistość przybiera jednak inny wymiar i zgodnie z tzw. Dyrektywą Plastikową od początku roku 2021 będą następować bardzo poważne zmiany w zakresie ograniczania wykorzystywania tworzyw sztucznych do produkcji komponentów jednorazowych oraz opakowań. 

Dyrektywa zakazuje stosowania niektórych produktów plastikowych jednorazowego użytku mających zamienniki. W załączniku do dyrektywy wskazano, że chodzi o: patyczki higieniczne, widelce, noże, łyżki, pałeczki, talerze, słomki, mieszadełka do napojów, patyczki mocowane do balonów oraz pojemniki na żywność z polistyrenu, w tym pojemniki na jedzenie typu fast food, jak również opakowania spożywcze do bezpośredniego kontaktu z żywnością.

Większość koncernów międzynarodowych rozpoczęła restrukturyzację swoich produktów, skutkiem czego jest wprowadzenie wielu zamienników wykonanych z papieru, tektury oraz surowców opartych na bazie całkowicie biodegradowalnych materiałów. Mowa tutaj o foliach wytworzonych z mączek kukurydzianych, ziemniaczanych, a ostatnio spotykanych również folii wykonanych w 100 proc. z surowca drzewnego (tzw. transparentny papier). Potencjał ludzkiego umysłu nie ma ograniczeń i wystarczy postawić tylko pytanie, żeby w rzeczywistości znaleziono alternatywę dla zagadnienia. Również w tym przypadku czas nie zatrzymuje się w miejscu, a rynki momentalnie reagują na nowe wyzwania. Jako specjaliści w obróbce papieru i tektury falistej cieszymy się, że z jeszcze większym zaangażowaniem będziemy mogli doradzać naszym kontrahentom w zakresie doboru technologii optymalnej w stosunku do aktualnych wymogów i ich potrzeb.

Jednym z takich rozwiązań technologicznych jest produkcja opakowań przestrzennych metodą formowania na maszynach typu CE (Carton Erecting – z ang. formowanie kartonu) z firmy Heiber + Schröder, światowego lidera z siedzibą w Niemczech. Technologia ta jest bardzo elastyczna i pozwala na produkowanie takich opakowań jak: tacki z wieczkiem, clam shell (opakowania na hamburgery), French Fries (na frytki), Chinese Food (chińszczyzna), kryte folią PE wewnętrznie, tacki z wkładką wewnętrzną, tacki z podwójnym łamem w płaszczyźnie równoległej, tacki sześciokątne i wiele innych, ponieważ konfiguracja tej maszyny pozwala na kreatywne tworzenie nowych wzorów.

W przypadku tego rodzaju technologii wykrój formowany jest na zimno z wykorzystaniem narzędzia formującego (tzw. kopyta) i kleju, adekwatnego do połączenia różnych rodzajów surowców jak karton czy tektura falista.

Rynek producentów maszyn oferuje teoretycznie podobne rozwiązania, jednak cechują je poważne ograniczenia produkcyjne, takie jak niska wydajność, skomplikowany, czasochłonny i kosztowny narząd, niewielka precyzja wykonania mająca przełożenie na stabilność pracy i efekt końcowy, jakim jest poprawnie sklejone opakowanie. Natomiast opisana powyżej technologia jest sprawdzona w praktyce i daje poczucie komfortu na każdym etapie jej wdrażania.

Alternatywą wobec powyższego procesu jest produkcja opakowań metodą wytłaczania na gorąco, z wykorzystaniem narzędzi typu matryca/patryca, w kształcie opakowania, które ma być wytworzone. Jednym z liderów na rynku produkcji maszyn do termoformowania tac i pojemników z papieru i tektury bez dodatku klejów jest włoska firma Novatec srl, która z imponującą liczbą ponad 500 instalacji na całym świecie jest liderem w dziedzinie budowy maszyn do produkcji opakowań formowanych na gorąco. Wszystkie maszyny i narzędzia do termicznego kształtowania są produkowane we Włoszech, w oparciu o niestandardowe projekty dostosowane do konkretnych potrzeb klientów.

Termoformowane pojemniki bez użycia klejów (co umożliwia kompostowanie opakowań) są stosowane głównie w przemyśle spożywczym do pakowania:

– wypieków takich jak pizza, ciasta czy makarony;

– świeżych produktów takich jak: sery, mięso i ryby; wędliny lub produkty wymagające próżni albo chronionej atmosfery, w tym opakowania typu „SEAL” i „SKIN”.

Opakowania te z powodzeniem sprawdzają się również w klasycznych zastosowaniach, jak tace do ciasta, talerze piknikowe i wiele innych. Uzupełniając zakres opakowań papierowych i kartonowych dla przemysłu spożywczego, producent oferuje również maszyny do produkcji kubków papierowych i maszyny do formowania tacek stożkowych klejonych, stosowanych w sektorze owoców i warzyw oraz inne opakowania dla sektora fast food i na wynos, do supermarketów, delikatesów czy dla przemysłu cukierniczego.

Do tej pory koncentrowano się na produkcji opakowań z materiałów pochodzących z recyklingu, takich jak tektura falista z recyklingu, jednak zawiera ona różne kleje i dodatki z poprzednich procesów i zastosowań. Obecnie ważniejsza stała się możliwość kompostowania opakowań po ich wykorzystaniu, co idzie w parze ze zmianami zachodzącymi w papierniach, zwłaszcza skandynawskich. Kilka z nich posiada już wiele linii produkcyjnych produktów do kompostowania i termoformowania.

 Odpowiedni park maszynowy to kluczowy argument dla sprawnego funkcjonowania producentów opakowań. Specjaliści firmy Technograph są gwarantem doboru optymalnej technologii, zgodnej ze współczesnymi wymogami stawianymi przez klienta, a jednocześnie zapewniają pełną obsługę w zakresie instalacji, szkolenia oraz serwisu.

Opracowano na podstawie materiałów firmy Technograph