Cztery w jednym
6 Dec 2016 14:56
26 września br. zakończyła się czwarta edycja organizowanych co dwa lata Targów Opakowań dla Przemysłu Spożywczego PAKFOOD, która towarzyszyła blokowi targów Polagra Food, Polagra Gastro i Polagra Tech, a także Invest Hotel oraz salonowi Smaki Regionów.
Tegoroczna edycja targów PAKFOOD była zlokalizowana w pawilonie nr 3, w którym swoją ofertę przedstawiło 130 wystawców z Polski i zagranicy. Wśród prezentowanych przez nich rozwiązań znalazły się m.in.: etykieciarki, czytniki, manipulatory, etykiety czy maszyny pakujące.
Wystawcy
Swoją ofertę zaprezentowały czołowe przedsiębiorstwa z przemysłu opakowaniowego, do których zaliczyć można m.in. firmy: Coffee Service, Ecor Product, Fano, Heisslufttechnik Flocie, Hit-Kody Kreskowe, HMB Zakład Mechaniczny, Karl Knauer, KDS, Pakmar, Polpak czy Sternal International.
Wśród wystawców znajdował się również laureat Złotego Medalu MTP – firma Radpak. Sąd Konkursowy pod przewodnictwem prof. dr. hab. inż. Hieronima Kubery przyznał Złoty Medal kartoniarce poziomej RKH-06S.
Podczas uroczystej gali otwarcia trzem wystawcom targów PAKFOOD przyznano statuetki Acanthus Aureus 2013 za najlepiej przygotowane stoisko. Wyróżnienia trafiły do firm: Nomatech, Silny&Salamon oraz Velteko.
Zwiedzający
Wśród zwiedzających tradycyjnie można było spotkać głównie profesjonalistów, którzy z zainteresowaniem zapoznawali się z propozycjami wystawców, nierzadko składając zamówienia na gotowe produkty lub ich testowanie. Dużym atutem tegorocznych targów była obecność gości zagranicznych, szczególnie z Rosji, Ukrainy czy Litwy. Nie zabrakło również przedstawicieli Europy Zachodniej, którzy w polskiej branży opakowaniowej upatrują optymalizacji kosztów, a jednocześnie unikatowych rozwiązań.
Imprezy towarzyszące
Uatrakcyjnieniem targów były dwie konferencje zorganizowane przez Polską Izbę Opakowań. Tematem pierwszej z nich był „Przemysł i rynek opakowań. Wybrane problemy”, a rozpoczął ją Wacław Wasiak, dyrektor Polskiej Izby Opakowań, który nakreślił kondycję rynku i przemysłu opakowań w Polsce. Temat nowoczesnych rozwiązań oraz badań naukowych omówił prof.
dr hab. inż. Artur Bartkowiak, dyrektor Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych. O warstwach absorbujących szkodliwe substancje w opakowaniach żywności opowiedziała z kolei dr Agnieszka Romanowska-Osuch z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Po krótkiej przerwie uwagę słuchaczy, przedstawiając problem ochrony prawnej form przestrzennych opakowań, skupiła Małgorzata Zielińska-Łazarowicz reprezentująca Kancelarię Rzeczników Patentowych. Seminaryjne wystąpienia pierwszego dnia zwieńczyła prezentacja autorstwa Grzegorza Sokołowskiego z Instytutu Logistyki i Magazynowania dotycząca wzornictwa w kontekście budowania przewagi konkurencyjnej w branży opakowań.
Największe zapotrzebowanie na opakowania spożywcze przejawia branża mleczarska, następne miejsca zajmują wyroby cukiernicze oraz żywność mrożona. Opakowania stanowią również bardzo istotne narzędzie marketingu, co bezpośrednio wpływa na popyt opakowań, a co za tym idzie również podaż. Według danych GUS za 2011 rok w Polsce produkcją opakowań zajmowało się aż 8000 podmiotów gospodarczych, spośród których ponad połowa odgrywa kluczową rolę na rynkach lokalnych oraz międzynarodowych.
Tych i wielu innych informacji można było zaczerpnąć z drugiego seminarium Polskiej Izby Opakowań pt. „Opakowania a żywność”, które odbyło się 3. dnia targów – 25 września.
Zdaniem organizatora zarówno targi PAKFOOD, jak i cały blok Polagra można zaliczyć do wyjątkowo udanych.
Z biznesowego punktu widzenia najważniejsze jest to, że od wielu lat udaje się zachować bardzo profesjonalny wymiar wydarzeń, podczas których próżno szukać osób przypadkowych. Wielkim sukcesem jest także efekt naturalnej wręcz synergii sektora opakowań oraz przemysłu spożywczego – mówi Joanna Kucharska, dyrektor wydarzenia.
Opracowano na podstawie informacji MTP