Kolejni adepci drukarstwa ochrzczeni
6 Dec 2016 14:50
W ostatnim tygodniu maja zwyczajowo obchodzo-ny jest Dzień Drukarza. W związku z tym świętem 10 czerwca w warszawskim Zespole Szkół Poligraficznych im. Marszałka Józefa Piłsudskiego odbył się tegoroczny Chrzest Drukarza.
Jak co roku – według starego obyczaju i zgodnie z tradycją przenoszoną z pokolenia na pokolenie – podczas wyzwolin kilkunastu adeptów sztuki drukarskiej, ubranych w starodawne stroje, obmywano wodą rzeczną i namaszczano farbą drukarską.
Poza absolwentami warszawskiej szkoły poligraficznej i uczniami młodszych klas, w uroczystości prowadzonej przez Mistrza Ceremonii udział wzięli m.in. przedstawiciele grona pedagogicznego i prasy branżowej oraz Jerzy Hoppe – reprezentujący Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Przemysłu Poligraficznego (COBRPP) i Bogdan Wyrzykowski, prezes warszawskiego oddziału Sekcji Poligrafów SIMP.
Po tradycyjnym obrzędzie głos zabrała Danuta Woluntarska, dyrektor warszawskiego Zespołu Szkół Poligraficznych, która podziękowała uczniom za wspólnie spędzone lata i złożyła im życzenia dalszych sukcesów w zawodzie. Po wręczeniu świadectw chrztu oraz nagród książkowych za najlepsze wyniki w nauce nastąpiła chwila, na którą uczniowie najstarszych klas zapewne od dawna czekali – rozdanie świadectw ukończenia zasadniczej szkoły zawodowej. Adeptów czekał jednak jeszcze jeden egzamin, który miał potwierdzić ich kwalifikacje zawodowe.
D. Woluntarska za wsparcie podziękowała m.in. nauczycielom oraz wcześniej wspomnianym Jerzemu Hoppe i Bogdanowi Wyrzykowskiemu także za patronat, którym Sekcja Poligrafów SIMP objęła szkołę, Grzegorzowi Bieleckiemu, prezesowi PID, Ryszardowi Czekale, dyrektorowi biura PID oraz Barbarze Rogalskiej, dyrektor Muzeum Drukarstwa.
W tym roku tradycyjną część oficjalną imprezy połączono z występami uczniów w bardziej współczesnym duchu. Uroczystość zakończył bowiem koncert muzyczny kilkuosobowego zespołu szkolnego, który zaprezentował własne aranżacje znanych polskich utworów. Do jednej z piosenek dwóch uczniów szkoły wykonało również taniec breakdance. Goście natomiast poczęstowani zostali tradycyjnym staropolskim przysmakiem – pajdą chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem. DA