Najnowsze rozwišzania w drukowaniu opakowań œrodków spożywczychczęœć I
6 Dec 2016 14:44

Codziennie konsumujemy spore iloœci œrodków spożywczych i nawet do głowy nam nie przychodzi, że nasze ulubione produkty mogš być ăwzbogaconeÓ przez substancje wcale niezaplanowane podczas ich produkcji. Œwiadomi konsumenci zwracajš często uwagę na skład kupowanych produktów, który zamieszczany jest obowišzkowo na ich opakowaniu. Niektórzy z nas, szczególnie dbajšcy o swoje zdrowie, sš wręcz na tym punkcie przewrażliwieni. A tymczasem przeróżne makarony, czekoladki, ciasteczka, herbatki, różnego rodzaju mrożonki i wiele innych produktów narażonych jest na bezpoœrednie oddziaływanie i pochłanianie zwišzków chemicznych, które przenikajš z powierzchni niewłaœciwie wyprodukowanych opakowań. Ponad 90% wszystkich produkowanych w Europie œrodków spożywczych i używek sprzedawanych jest w zadrukowanych opakowaniach. Wiadomo, że opakowania spełniajš najróżniejsze funkcje: sš noœnikiem informacji i reklamy, przede wszystkim jednak majš za zadanie ochronę zapakowanego produktu. Ochrona ta dotyczy głównie zachowania odpowiedniego wyglšdu, walorów smakowych i zapachowych zapakowanych œrodków spożywczych. Właœciwe opakowanie powinno zatem zapobiegać przedostawaniu się do jego œrodka, a tym samym do produktu jakichkolwiek niepożšdanych substancji. Coraz częœciej okazuje się jednak, że opakowanie samo w sobie może być właœnie zagrożeniem dla produktu, jeœli wykonane jest z nieodpowiednich surowców. Dotyczy to zarówno podłoża drukowego, farb, lakierów, jak i wszystkich œrodków pomocniczych stosowanych w procesie drukowania. Problem dotyczy głównie opakowań drukowanych technikš konwencjonalnego offsetu. Do niedawna uważano, że chodzi głównie o zmiany zapachowe i wystarczy stosować podłoża i farby o niskim zapachu własnym, aby opakowania uznać za bezpieczne. Okazuje się jednak, że znacznie większym problemem jest zjawisko przenikania z zewnętrznej strony opakowań do produktu niepożšdanych substancji, które powodujš nie tylko zmiany zapachowe i smakowe, ale mogš również prowadzić do zanieczyszczania i skażania produktu. Rodzaje opakowań Rozróżnia się zasadniczo dwa rodzaje opakowań: opakowania tzw. bezpoœrednie, których niezadrukowana strona podłoża ma bezpoœredni kontakt z zapakowanym produktem i opakowania niebędšce w takim kontakcie, oddzielone pewnym rodzajem bariery funkcjonalnej, nazywane poœrednimi. W ostatnich czasach zauważa się wzrost iloœci opakowań bezpoœrednich ze względu na możliwoœć redukcji kosztów ich wytwarzania (rys. 1). Wzajemne oddziaływanie pomiędzy produktem spożywczym a zadrukowanym opakowaniem Rozróżniamy kilka rodzajów wzajemnych oddziaływań pomiędzy zadrukowanym opakowaniem a produktem. Sš to migracja, niewidzialne odbijanie i przenikanie substancji wewnštrz zamkniętego opakowania. Migracja. Zjawisko to następuje poprzez transport okreœlonej substancji do produktu spożywczego i z samego produktu przez opakowanie na zewnštrz. Koncentrację migracji podaje się w mg/dm2 opakowania lub też w mg/kg zapakowanego produktu. Pod względem fizycznym zjawisko migracji polega na rozdziale i dyfuzji substancji mogšcych podlegać przenoszeniu w obszar graniczny pomiędzy opakowaniem a produktem (rys.2). Odbijanie (niewidzialne). Do zjawiska tego może dochodzić po wydrukowaniu arkuszy w stosie lub w nawiniętej roli. Druki z wyraŸnie widocznym odbijaniem sš łatwo zauważalne i traktowane jako makulatura. Natomiast zagrożeniem dla produktu jest odbijanie, które nie jest widoczne. Może ono powodować niebezpieczeństwo przechodzenia substancji niskoczšsteczkowych na tę stronę opakowania, która będzie miała póŸniej bezpoœredni kontakt z produktem. Przenikanie substancji wewnštrz opakowania. Zjawisko to powstaje przez przenoszenie lotnych substancji wewnštrz zamkniętego opakowania, powodujšc zmiany zapachu i smaku zapakowanego produktu (rys. 4). Z wymienionych powyżej rodzajów wzajemnego oddziaływania pomiędzy opakowaniem a œrodkiem spożywczym największe znaczenie majš migracja i odbijanie. Koncentracja substancji migrujšcych w opakowaniu produktu zależy głównie od: Ľ poczštkowych koncentracji substancji mogšcych migrować w zadrukowanym opakowaniu, Ľ prędkoœci przemieszczania się (dyfuzji) tych substancji, Ľ równowagi rozdziału tych substancji, ich rozpuszczalnoœci w zadrukowanym opakowaniu lub produkcie spożywczym. Najwyższa koncentracja substancji migrujšcych powstaje w takim produkcie (medium), w którym się one najlepiej rozpuszczajš. Aby skutecznie chronić zarówno produkt, jak i konsumenta, należy wykluczyć możliwoœć powstawania niekorzystnych zmian jakoœciowych i zdrowotnych produktów, wywołanych migracjš składników opakowania. W przypadkach, kiedy specyficzne stężenie substancji mogšcych migrować zostaje przekroczone lub nie można dokładnie okreœlić stopnia ich toksycznoœci, należy: Ľ zastosować do produkcji opakowania inne surowce (podłoża, farby, lakiery), Ľ zastosować tak zwane warstwy barierowe zapobiegajšce migracji. Rodzaje warstw barierowych Rozróżnia się trzy rodzaje barier stosowanych w celu ochrony zapakowanego œrodka spożywczego, które jednak nie zawsze spełniajš prawidłowo swojš funkcję. Bariery stałe Đ zalicza się do nich takie materiały jak szkło i metal, które gwarantujš absolutnš izolację produktu od wpływów otoczenia i migracji. Bariery funkcjonalne (specyficzne) Đ sš to najczęœciej warstwy folii. Bariery funkcjonalne zdefiniowane sš w projekcie ustawy do nowego tzw. Superrozporzšdzenia UE, które ukaże się najprawdopodobniej pod koniec 2005 roku. Muszš się one składać z jednej lub więcej warstw materiału zapewniajšcego nieprzekraczalnoœć granicznych wartoœci migracji dopuszczonych do produkcji substancji lub całkowicie zapobiegajšcego migracji. Bariery pozorne Đ sš to zazwyczaj warstwy papieru lub kartonu, które tak naprawdę nie stanowiš żadnej bariery zapobiegajšcej migracji różnych substancji, a jedynie chroniš produkt przed mechanicznym uszkodzeniem lub stwarzajš tylko wrażenie poprawy estetyki. Wiele materiałów, które zdajš się stanowić odpowiedniš warstwę barierowš, tak naprawdę w żaden sposób nie chroni produktu przed negatywnym wpływem z zewnštrz. Na przykład folie aluminiowe cieńsze niż 8 ľm ani też papiery napylane aluminium nie spełniajš takiej funkcji, ponieważ posiadajš porowatš powierzchnię. Także folie PP, PE, OPP stanowiš dobrš barierę dla wilgotnoœci, ale nie np. dla olejów mineralnych. Stosowanie odpowiednich materiałów Jedynš skutecznš, a jednoczeœnie najprostszš metodš ochrony produktu przed negatywnymi zjawiskami wynikajšcymi z migracji substancji z opakowania jest zastosowanie do drukowania opakowań odpowiednich materiałów. Jednym z nich jest chroniona patentem farba offsetowa produkcji koncernu hubergroup serii Corona-MGA 5045. Odpowiednimi materiałami do produkcji opakowań œrodków spożywczych, które zapewniš właœciwš jakoœć wydruków, sš: farby drukowe serii Corona-MGA 5045, dodatki do roztworów zwilżajšcych z grupy produktów MGA, lakiery dyspersyjne z serii MGA oraz właœciwe podłoża drukowe Farba Corona-MGA 5045. Koncern hubergroup niezależnie od braku odpowiednich regulacji prawnych opracował specjalnš serię farb offsetowych, które Đ jak zapewnia producent Đ nie tylko gwarantujš neutralnoœć sensorycznš, ale także do minimum ograniczajš zjawisko migracji niepożšdanych substancji z opakowania do produktu. Jest to jedyna tego rodzaju farba, chroniona Patentem Europejskim nr 0886671. Farby spełniajš wszystkie aktualne normy europejskie w zakresie drukowania opakowań, a nawet wyprzedzajš prawodawstwo, już teraz wypełniajšc te normy, rozporzšdzenia i dyrektywy unijne, które znajdujš się w fazie projektów. Farby serii Corona-MGA 5045 różniš się od konwencjonalnych farb offsetowych tym, że zawierajš wyłšcznie substancje o minimalnym potencjale migracji. Ponadto: Ľ stosowane do produkcji pigmenty odpowiadajš zaleceniom unijnej rezolucji AP (89)1 dotyczšcej œrodków barwišcych dopuszczonych do bezpoœredniego kontaktu z żywnoœciš, Ľ surowce dobrane sš zgodnie z listš substancji wykluczonych z produkcji wg CEPE, Ľ rozpuszczalnikami sš specjalne estry kwasu tłuszczowego o dużej masie czšsteczkowej, rozgałęzione i okreœlone toksykologicznie, Ľ farby wytwarzane sš zgodnie z tzw. dobrš praktykš produkcyjnš (GMP) wg CEPE, Ľ produkcja i kontrola jakoœci odbywajš się w oddzielnych miejscach produkcyjnych. Poza doborem właœciwych surowców to właœnie specyficzna budowa czšsteczek rozpuszczalników w farbie stanowi o jej znikomym potencjale migracji. Wielkoœć pojedynczych czšsteczek wynosi ok. 2,95 nm, co przy jednoczesnym rozgałęzieniu powoduje, że nie sš one w stanie przedostać się przez pory w powierzchni np. kartonu. Masa molowa czšsteczek wynosi ponad 700 g/mol (Dalton), podczas kiedy zasadniczo przyjmuje się, że substancje o masie czšsteczkowej ok. 500 D nie wykazujš już tendencji do migracji. Poniżej rysunek obrazujšcy funkcję czšsteczek rozpuszczalnika na powierzchni porów papieru (rys. 5). Zdolnoœć migracji farb Corona-MGA w roztworze symulacyjnym jest ok. 100 razy niższa niż dopuszczalny globalny limit migracji. Specjalna budowa chemiczna powoduje ponadto, że farby tej serii charakteryzujš się niskim zapachem własnym i nie powodujš zjawiska puchnięcia i marszczenia się folii owijkowej. W porównaniu do standardowych farb offsetowych konsystencję farb Corona-MGA cechujš wyższa cišgliwoœć i niższa płynnoœć. Mechanizm schnięcia farb przebiega wyłšcznie na zasadzie bardzo powolnego wsiškania w podłoże. Zjawisko wysychania oksydacyjnego zostało całkiem wyeliminowane, aby zapobiec powstawaniu produktów rozpadu, zaburzajšcych neutralnoœć sensorycznš druków. Dlatego też farby wymagajš lakierowania w linii lakierem dyspersyjnym. W serii MGA produkowane sš farby triadowe, według Pantone i system koncentratów CRS do mieszania. Lakiery dyspersyjne serii MGA. Lakierowanie w linii jest szczególnie ważne ze względu na niebezpieczeństwo odcišgania w stosie i niewystarczajšcš odpornoœć farb na œcieranie, dlatego nie należy z niego rezygnować. Producent farb Corona Đ koncern hubergroup zaleca lakierowanie wyłšcznie specjalnymi lakierami serii Acrylac-MGA, które zostały dostosowane do systemu i opracowane równolegle z nowš technologiš produkcji farb. Istnieje okreœlony wybór lakierów w zależnoœci od wymaganych parametrów druku Đ np. błyszczšce, odporne na œcieranie, odporne na blokowanie w stosie na mokro. Dodatki do roztworów zwilżajšcych serii MGA. Stosowanie odpowiednich farb i lakierów nie wystarcza jednak, aby zapewnić bezpieczeństwo produkcji. Należy zwrócić również uwagę na stosowanie odpowiednich dodatków do roztworu zwilżajšcego. Koncern hubergroup, posiadajšcy odrębnš fabrykę w Irlandii produkujšcš dodatki do roztworów zwilżajšcych, opracował również specjalne produkty dostosowane do farb i lakierów MGA. Sš to stabilaty Đ Combifix-MGA do standardowego druku offsetowego i Substyfix-MGA do druku ze zredukowanš iloœciš alkoholu izopropylowego. Generalnie zaleca się minimalne podawanie œrodka zwilżajšcego, szczególnie przy niewielkim nadawaniu farby. Koncentracja alkoholu izopropylowego nie powinna być wyższa niż 10%, przy wartoœci pH 5,0-5,4. Właœciwe podłoża drukowe. Należy zwrócić uwagę również na stosowane do drukowania podłoża, które powinny być neutralne sensorycznie nie tylko w stanie ăsuchymÓ, ale także po ich nawilżeniu. Częœć kartonów wykazuje bowiem tendencję do wydzielania silnego zapachu własnego dopiero po zwilżeniu ich powierzchni. Nie jest wskazane również stosowanie kartonów makulaturowych, ponieważ zawierajš one substancje pochodzšce z wczeœniejszych warstw nadrukowanej farby, które nie sš dostatecznie usuwane w procesie odbarwiania makulatury. Należy pamiętać, że tylko właœciwy nadzór nad wszystkimi elementami procesu technologicznego jest w stanie zapewnić całkowite bezpieczeństwo produkcji opakowań. Z tego względu należy również wyeliminować stosowanie jakichkolwiek dodatków do farb, suszek, past, odœwieżaczy zaschniętej farby itp., mogšcych powodować powstawanie substancji aktywnych sensorycznie. Należy również zwrócić uwagę na czynnoœci towarzyszšce procesowi drukowania i konserwacji maszyny drukujšcej. Na wałkach farbowych, obcišgach gumowych, w zespołach drukujšcych i zwilżajšcych nie powinny się znajdować żadne pozostałoœci zmywaczy. Również instalacje obiegowe œrodka zwilżajšcego i lakieru powinny być dokładnie wyczyszczone i wypłukane. Należy zwrócić uwagę na stosowanie do napylania druków odpowiednich proszków, które powinny być przeznaczone do kontaktu ze œrodkami spożywczymi. Ocena opakowań œrodków spożywczych Odpowiedniš jakoœć opakowań œrodków spożywczych sprawdza się za pomocš oceny organoleptycznej oraz testu na migrację. Ocena organoleptyczna. Test organoleptyczny obejmuje ocenę œrodka spożywczego w kontekœcie jego właœciwoœci mogšcych mieć wpływ na jakoœć produktu (np. smak, zapach, barwa, wyglšd i konsystencja) wyłšcznie za pomocš ludzkich zmysłów. Przy ocenie sensorycznej decydujšcš rolę odgrywajš zmysł smaku i węchu, które należš do tzw. zmysłów chemicznych, ponieważ bodŸce wyzwalane sš przez reakcje biomolekularne. Kubki smakowe u człowieka umieszczone sš w różnych miejscach języka, na podniebieniu, w gardle i każdy z nich odbiera inny rodzaj smaku. Zmysł węchu natomiast odbierany jest wyłšcznie przez błonę œluzowš górnej częœci nosa. Z tego powodu nie jest możliwe całkowite zastšpienie wrażliwoœci ludzkich zmysłów urzšdzeniami pomiarowymi. Dlatego też opracowane zostały procedury i warunki badań, wœród których najpopularniejszš metodš przeprowadzania testów organoleptycznych jest test Robinson, wg normy DIN 10955. Próby przeprowadzane sš w stosunku do konkretnych zadrukowanych materiałów opakowaniowych i w zmodyfikowanych warunkach, np. przy 75% wilgotnoœci względnej, co może mieć znaczny wpływ na wyniki testu. Test na migrację. Kontrolę migracji przeprowadza się w oparciu o zalecenia dyrektywy 82/711 Unii Europejskiej, która okreœla podstawowe zasady i warunki testów. Ponieważ nie zawsze jest możliwe zastosowanie właœciwego produktu spożywczego, do testów stosuje się ustalone symulanty produktów. Listę roztworów symulacyjnych zawiera dyrektywa UE 85/572. Dla okreœlenia przenikania niespolaryzowanych substancji migrujšcych na produkty spożywcze zawierajšce tłuszcz zaleca się stosowanie Tenaksu jako symulantu tłuszczu. Tenax jest zmodyfikowanym tlenkiem polifenylu i stosuje się go w postaci proszku o wielkoœci ziarna 0,18-0,25 mm. Procedura przeprowadzania testów na migrację opisana jest w Normie Europejskiej DIN 1186-13. Porównanie wartoœci migracji farb o niskim zapachu własnym z farbami MGA. Dotychczas zalecane farby i lakiery do produkcji œrodków spożywczych musiały się charakteryzować niskim zapachem własnym. Jednak badanie tych farb pod kštem ich właœciwoœci migracyjnych wskazuje, że ich stosowanie jest niewystarczajšce, aby ochronić produkt i konsumenta przed negatywnymi wpływami opakowania. Poniżej porównanie badań migracji ogólnej i specyficznej konwencjonalnych farb o niskim zapachu własnym i farb MGA zapobiegajšcych powstawaniu migracji (tabela). Podstawowe okreœlenia dotyczšce migracji. Omawiajšc zagadnienia zwišzane z pomiarami migracji i przepisami prawnymi należy się zapoznać z podstawowymi okreœleniami i podstawami wyliczeń. Wielkoœć migracji musi być zawsze odniesiona do okreœlonej powierzchni produktu. Do przeliczania wartoœci służy tzw. model szeœcianu wg Unii Europejskiej, przyjęty jako opakowanie dla 1 kg produktu spożywczego. Długoœć krawędzi szeœcianu wynosi 1 dm, posiada on pojemnoœć 1 litra i powierzchnię 60 dm2. Model oparty jest na założeniu, że przeciętny obywatel UE waży 60 kg i dziennie konsumuje ok. 1 kg œrodków spożywczych. Migracja globalna GM Đ ogólna iloœć substancji, która może przeniknšć z opakowania do produktu spożywczego w czasie bezpoœredniego kontaktu, okreœlona w mg/kg. QM Đ najwyższa koncentracja okreœlonej toksykologicznie substancji w materiale opakowaniowym w mg/kg. SML Đ specyficzny limit migracji. Jest to stężenie toksykologicznie okreœlonej substancji w mg/dm2, które nie może być przekroczone w produkcie spożywczym lub symulancie. SML oblicza się mnożšc ADI x 60. ADI (acceptable daily intake) Đ iloœć toksykologicznie okreœlonej substancji, którš można dziennie przyjmować z pożywieniem bez ryzyka zagrożenia dla zdrowia, wyrażana w mg/kg. Wartoœć ta wyliczana jest na podstawie toksykologicznego stężenia granicznego pomnożonego przez 100 jako czynnika bezpieczeństwa. Materiały, które nie sš okreœlone toksykologicznie, zgodnie z planowanš Rezolucjš UE będš miały wkrótce wyznaczone wartoœci graniczne nieszkodliwego stężenia. Proponowany jest limit detekcji na poziomie 10 ľg/kg (ppb) wyrażany jako migracja specyficzna. Substancje o masie molekularnej > 1000 Dalton nie przedstawiajš zagrożenia toksykologicznego i nie wykazujš potencjału migracyjnego, dlatego też nie majš znaczenia w œwietle prawodawstwa unijnego. Dla producentów opakowań produktów spożywczych problem stanowi fakt, że dopiero po zbadaniu gotowego opakowania można stwierdzić, czy migracja mieœci się w granicach dopuszczalnoœci. Z testu można zrezygnować tylko w przypadku, kiedy ze stosunku opakowania do masy zapakowanego produktu, przy założeniu całkowitego przenikania substancji migrujšcej, wynika, że nie nastšpi przekroczenie wartoœci granicznych. cdn.