Największe wydarzenie dla całego sektora spożywczego tradycyjnie już odbywa się w Poznaniu. Dla branży jesień Polagrą się zaczyna, a jest to grupa targów, dająca klientom kompleksowy przegląd rynku, niezmiernie barwna i atrakcyjna w swej ofercie.
Już od soboty, 23 września, na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich rozpoczęły się Targi Smaki Regionów, do których w poniedziałek – 25 września – dołączył cały blok targów dla biznesu, czyli: Polagra Food, Polagra Tech oraz Pakfood, Polagra Gastro i Invest Hotel, a także najważniejszy w Polsce profesjonalny konkurs dla kucharzy: Kulinarny Puchar Polski.
Blok targów Polagra w Poznaniu to dla branży spożywczej i gastronomicznej możliwość zapoznania się z najnowszymi trendami, rozwiązaniami technologicznymi, a także promocja polskiej gospodarki. Tegoroczną wystawę utworzyło ponad 900 wystawców z 36 krajów. Ekspozycję uzupełniało szerokie portfolio szkoleń, konferencji, konkursów i pokazów kulinarnych. Goście Targów przyjechali do Poznania z całej Polski, ale także z zagranicy, m.in. w ramach programu Hosted Buyers z: Singapuru, Tadżykistanu, Uzbekistanu, Libanu, Egiptu, Kataru, Rumunii, Holandii, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Belgii i Ukrainy.
Poznańska impreza to największe targi dla sektora spożywczego w Europie Środkowo-Wschodniej. Stoiska zarówno firm polskich, jak i międzynarodowych koncernów przyciągają premierami i najnowszymi osiągnięciami w dziedzinie produkcji żywności i innowacji technologicznych. Polagra to także budowanie zaufania biznesowego poprzez rozmowę na miejscu w sprzyjającym do tego środowisku z możliwością poznania ludzi, którzy tworzą firmę i obejrzenia jej produktów.
W tym roku na targach Polagra Food można było zapoznać się z ofertą ponad 200 wystawców. Na ekspozycji dominowały polska branża mleczarska i przetwórstwa mięsnego. Oprócz branży mięsnej i mleczarskiej w targach udział brały firmy przetwórstwa owocowo-warzywnego oraz producenci słodyczy, przekąsek, herbat, napojów i alkoholi. Swoją ofertę przedstawili także przedsiębiorcy z 21 państw.
W 2018 roku targi Polagra Food odbędą się w maju. Jak informują organizatorzy wydarzenia, decyzja o zmianie terminu została podjęta po szerokich konsultacjach z branżą.
Międzynarodowe Targi Poznańskie prowadzą szeroko zakrojoną współpracę z podmiotami w branży (od przedsiębiorstw, przez stowarzyszenia, po instytucje państwowe), a synchronizacja wydarzeń dla tożsamych sektorów gospodarki podczas organizacji targów daje firmom lepsze rezultaty biznesowe niż odosobnione działania marketingowe. Strategia synergii ma na celu przygotowanie i przeprowadzenie spotkania biznesowego, jakim są targi Polagra Tech i Pakfood w taki sposób, aby były one korzystne dla klientów.
Z rozsądnego połączenia płyną realne korzyści. Polagra Tech z Pakfoodem to połączenie oferty i wydarzeń dla korespondujących ze sobą branż. To pisane sobie małżeństwo targów technologii spożywczych z targami opakowań dla żywności gwarantuje dostęp do zainteresowanych ofertą z całego sektora. Daje możliwość holistycznego zaplanowania produkcji, a przeglądu można dokonać pod przysłowiowym jednym dachem – Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Kolejna edycja Targów Polagra-Tech odbędzie się w przyszłym roku. Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych w dniach 30 września – 4 października 2018 r., zaś Salon Technologii Spożywczych od 1 do 4 października 2018 r.
To, co zdecydowanie wyróżnia targi w Poznaniu, to fakt, że organizatorzy prowadzą długoterminową kampanię w celu pozyskania branżowych zwiedzających. Co ważne dla wystawców, od momentu zgłoszenia prowadzone są intensywne działania promujące ich marki oraz produkty na terenie Polski i poza jej granicami.
Już dziś warto pomyśleć o tym, aby zaplanować swoją ekspozycję w kolejnych edycjach wydarzeń z bloku Polagra. To imprezy, które tworzone są z uwzględnieniem potrzeb branży, a ich nadrzędny cel stanowią prawdziwe spotkania i realne kontrakty.
Opracowano na podstawie materiałów MTP