Zagrożenia związane z migracją związku chemicznego do żywności
18 Oct 2019 08:42

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Obecnie głównym dokumentem, w oparciu o który formułuje się materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością, jest Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004. Producenci farb, lakierów, kleju, a także papieru czy innych podłoży drukowych wręcz prześcigają się w pomysłach tworzenia coraz to bezpieczniejszych i niskomigracyjnych produktów, które bez problemu mogą być zastosowane do wytwarzania opakowań spożywczych. Zdarzają się przypadki, kiedy producenci takich opakowań – być może nieświadomie lub z braku wystarczających informacji – nie do końca wiedzą, jakie komponenty mogą stosować do swojej produkcji.

Jednym z takich związków chemicznych, który nie jest zalecany do produkcji lakierów/farb wchodzących w skład opakowań do kontaktu z żywnością, jest bez wątpienia benzofenon – aromatyczny keton o niskiej masie cząsteczkowej wynoszącej 182 g/mol. Jego sprzężona struktura, w której grupa karbonylowa łączy dwa pierścienie fenylowe sprawia, że jest silnym pochłaniaczem światła UV. W związku z tym może znaleźć zastosowanie w kremach przeciwsłonecznych i co najistotniejsze dla branży poligraficznej, jako fotoinicjator w reakcji polimeryzacji powłok farb i lakierów. 

Z pozoru niegroźny związek chemiczny (rys. 1) okrył się złą sławą w wyniku szeroko nagłośnionego przypadku wykrycia tej substancji w popularnym produkcie śniadaniowym. Benzofenon przeniósł się z materiału kartonowego do wnętrza opakowania płatków kukurydzianych. Na karton zaaplikowano lakier nienadający się na opakowania artykułów spożywczych. Zdarzenie to wywołało burzę medialną, której wynikiem był sprzeciw wobec stosowania benzofenonu. W następstwie tego wydarzenia nie tylko ten fotoinicjator, ale również jego pochodne, w tym 4-metylobenzofenon, zostały poddane obszernym badaniom w celu ustalenia limitu migracji specyficznej SML (z ang. specific migration limit). W przypadku benzofenonu ustalono wartość SML wynoszącą 0,6 mg/kg. Oznacza to, że aby opakowanie mogło być bezpieczne dla zdrowia ludzkiego, z 1 dm2 powierzchni opakowania do spakowanej żywności może przeniknąć zaledwie 0,1 mg benzofenonu. Ostatecznie, wobec silnego głosu mediów, producenci postanowili zrezygnować z komponentów, tj. benzofenonu i 4-metylobenzofenonu do produkcji lakierów używanych do drukowania opakowań artykułów spożywczych.

Nasze laboratorium postanowiło sprawdzić realny wpływ na migrację użycia komponentu, jakim jest benzofenon. W celu zasymulowania gotowego produktu opakowaniowego za pomocą urządzenia Flexiproof 100 na folię polietylenową (PE) zaaplikowano/nałożono 4 µm warstwę farby UV i tyle samo lakieru UV, każde zawierające w swoim składzie po 4 proc. benzofenonu. Następnie etykietę założono na butelkę PET (politereftalan etylenu) o pojemności 1 L, a w końcowym etapie napełniono butelkę płynem modelowym – 50 proc. alkoholem etylowym, który, zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, jest przede wszystkim symulantem przetworów mlecznych.

Z przedstawionych danych (rys. 2) oraz badań wynika jednoznacznie, że migracja benzofenonu jest większa niż 0,6 mg/kg, a sam materiał w postaci PET nie stanowi wystarczającej bariery dla tego niskocząsteczkowego fotoinicjatora.

Analizując powyższe dane możemy z całą pewnością stwierdzić, że proces produkcji opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością musi być ściśle kontrolowany, na przykład poprzez odpowiednie badania migracji globalnej (ogólnej) oraz specyficznej (skupiającej się na poszczególnych substancjach z osobna), aby mieć pewność, że stosowane komponenty spełniają wszelkie regulacje prawne. Należy zaznaczyć, że większa świadomość oraz wiedza dotycząca możliwych procesów chemicznych zachodzących podczas drukowania pozwolą zminimalizować ryzyko migracji związków chemicznych z opakowania do żywności, a tym samym zmniejszyć zagrożenie dla potencjalnego klienta.

Rozważając produkcję poligraficzną z komponentami zawierającymi w swoim składzie benzofenon warto zauważyć, że w ostatnim czasie stał się on również tematem pracy Europejskiej Agencji Chemikaliów (ECHA), zajmującej się bezpieczeństwem chemikaliów w Unii Europejskiej. Kluczowym założeniem badań jest przyszła zmiana klasyfikacji tego surowca, z podkreśleniem, że może mieć właściwości rakotwórcze. 

Warto na koniec podkreślić, że lakiery i farby UV niezawierające w składzie benzofenonu nie zawsze będą się nadawały do druku opakowań spożywczych. W celu określenia ich przydatności zawsze potrzebne są szczegółowe badania. Dodatkowo ważne jest, aby właściwie zrozumieć pojęcie bariery funkcjonalnej. Jej funkcję pełnią wyłącznie takie materiały, które całkowicie blokują migrację określonych substancji z jednego obszaru do innego. Według Rozporządzenia (WE) 1935/2004 funkcję 100 proc. bariery funkcjonalnej spełniają wyłącznie metal i szkło. 

Opracowano na podstawie materiałów firmy Print Coatings