“Aktywne opakowanie” zapewnia świeżość produktów
3 lut 2009 10:10

Hiszpańscy naukowcy stworzyli nowy rodzaj papieru opakowaniowego, który zapewnia zachowanie świeżości pieczonych produktów do dziesięciu dni. Nowe opakowanie, nazwane „opakowaniem aktywnym”, jest bezpieczne i przyjazne dla środowiska. Wytwarzane z papieru parafinowanego, zawiera olejek eteryczny z cynamonu, który jest jego kluczowym elementem. Odznacza się ono ponadto wysoką aktywnością przeciwbakteryjną i, w przeciwieństwie do opakowań produkowanych ze zwykłego papieru, atakuje pleśń pojawiającą się np. na chlebie i hamuje jej wzrost. Aktywne opakowania mogą być wytwarzane z materiałów z recyklingu, a odpady pochodzące z ich produkcji można wykorzystywać do regeneracji gleby, zwiększają one bowiem poziom węgla, pH i wapnia w glebie, co z kolei wpływa na wzrost roślin i redukcję erozji. Na podstawie „PrintWeek Middle East & Africa” nr 12/2008 opracowała DA

error: Kopiowanie zabronione!