Etykiety kurczliwe drukowane w technologii fleksografii UV (część VI)
6 gru 2016 14:45

Podsumowując należy stwierdzić, że przy drukowaniu etykiet kurczliwych należy uwzględnić wiele ważnych czynników: - Druk od strony rewersu, na przygotowanej do zadruku powierzchni folii. - Zastosowanie w maszynie drukującej cylindrów chłodzonych wodą, charakteryzujących się bardzo dobrym odprowadzeniem ciepła. - Maksymalna temperatura wstęgi po wyjściu z ostatniego zespołu drukującego maszyny powinna się mieścić w przedziale 30-35 st. C, zaś na nawijaku nie może być wyższa niż 25 st. C. - Stosowanie systemów farb, które charakteryzują się odpowiednią dla cech kurczliwości folii elastycznością po utrwaleniu na podłożu drukowym. - Wymaga się stosowania maksymalnie cienkich warstw farb na folii, z zachowaniem dobrych cech krycia farby białej i połysku. - Zastosowanie farb w wysokim stopniu odpornych na mięcie na mokro. - W celu osiągnięcia powtarzalnych wyników produkcji konieczne jest monitorowanie parametrów procesów na etapie drukowania i formowania rękawa. - Korzystne jest również wdrożenie laboratoryjnych metod badania cech kurczliwości zadrukowanej folii przed wykonaniem nakładu etykiet, co zabezpiecza przed otrzymaniem nieprzewidzianej reklamacji. Jeśli drukarnia decyduje się na produkcję etykiet kurczliwych na maszynach wąskowstęgowych, musi koniecznie poznać know-how procesu produkcyjnego i wymogi klientów. Należy sprawdzić, czy nie jest konieczna nowa inwestycja w celu zapewnienia pełnej obróbki materiałów, np. maszyna do formowania rękawa. Istnieją różne systemy formujące rękaw, przy czym powszechnie stosowana jest technologia, w której wstęga folii trafia na płytę formującą. Podczas obróbki wstęgi na płycie ze specjalnej głowicy dozującej aplikowany jest rozpuszczalnik w celu zespolenia warstw folii. Na tym etapie dołączana jest druga warstwa folii i tworzone jest trwałe połączenie, a tym samym rękaw. Istnieje możliwość regulacji płyty formującej na jej szerokości oraz ilości dozowanego rozpuszczalnika. Ustawienia płyty formującej dają w konsekwencji ostateczną szerokość rękawa w postaci płaskiej, później zwijany jest w formie zwoju. Następną maszyną niezbędną do produkcji etykiet kurczliwych jest urządzenie do inspekcji. Służy ono do kontroli szczelności szwu rękawa i monitorowania błędów w druku. Nawijak tej maszyny ma kontrolowaną siłę naciągu wstęgi, by w ten sposób uniknąć twardszych miejsc w nawijanym zwoju. W celu uzyskania przyciętych użytków etykiet SSE konieczne jest zainstalowanie krajarki formatu (noża poprzecznego) z układaniem ich w stos.