Farby offsetowe i lakiery UV do produkcji opakowań produktów spożywczych – część III
6 gru 2016 14:46

Właściwości sensoryczne. Podczas utrwalania farb i lakierów za pomocą promieniowania UV powstają w wielu przypadkach substancje o intensywnym zapachu, które powodują znaczne pogorszenie cech sensorycznych. Chodzi tutaj o produkty rozpadu fotoinicjatorów i spoiw, a także o resztki monomerów, które nie brały udziału w reakcji polimeryzacji. Standardowe farby UV, które nie są zoptymalizowane pod tym względem, charakteryzują się niekorzystnymi parametrami zapachu i smaku w teście Robinson. Właściwości sensoryczne zależne są również od jakości pracy suszarek UV. Należy wziąć także pod uwagę, że wiele podłoży drukowych charakteryzuje się znacznym przyrostem zapachu po przejściu przez suszarkę UV. Zjawisko to może mieć większy wpływ na zmianę zapachu niż zastosowanie farb i lakierów UV. Praktyczne właściwości zastosowania. Zoptymalizowane pod względem migracji farby UV zapewniają bezproblemową pracę, ponieważ charakteryzują się:  dużą tolerancją na środek nawilżający,  wysoką intensywnością,  natychmiastowym ustalaniem się równowagi farba/woda,  niską tendencją do pylenia. Utrwalanie. Dobre wartości migracji mogą być osiągnięte tylko wówczas, gdy film farbowy zostanie właściwie utrwalony w całej masie. Niewłaściwie przebiegający proces utrwalania prowadzi w każdym przypadku do wzrostu wartości migracji. Stopień utrwalenia farby, tzn. przemiana materiałów wyjściowych jest zależna od wielu wpływających na ten proces czynników:  budowy i mocy suszarek UV,  prędkości drukowania,  czasu, który upływa między procesem nadruku i utrwalenia farb,  podłoży drukowych i ich chłonności. Kontrola procesu utrwalania farb, np. wydajności suszarek UV, jest bezwzględnie konieczna. cdn. Na podstawie materiałów hubergroup opracował Marcin Marchewka