Niższa gramatura, wysoka wytrzymałość
6 gru 2016 14:58

Stora Enso poinformowała o wprowadzeniu do swojej oferty nowej, udoskonalonej wersji kartonu CKB o niższej gramaturze. Znajduje on zastosowanie przede wszystkim przy produkcji opakowań zbiorczych i pudełkowych do żywności i napojów, gdzie szczególnie ważne są wytrzymałość, trwałość oraz bezpieczeństwo przechowywanego produktu. Poza niższą wagą CKB oferuje podobnie wysoki poziom jakości, gdyż jego pozostałe parametry techniczne nie uległy zmianie. Jest jednocześnie bardziej proekologiczny – do jego produkcji konieczna jest obecnie mniejsza ilość surowca. Redukcja gramatury kartonów z serii CKB to efekt poczynionych przez Stora Enso inwestycji w modernizację i udoskonalanie maszyn do produkcji tektury, pracujących w jej zakładach Skoghall w Szwecji. Zakres dostępnych w ich przypadku gramatur wynosi 175-380 g/m2, co oznacza, że najwyż-sza z nich została obniżona o 10 g/m2. Obecnie do produkcji kartonu CKB potrzeba o 4-5 proc. surowca mniej niż w 2010 roku. CKB to lider pod względem jakości wśród kartonów bazujących na niebielonej tekturze litej. W nowej wersji ulepszamy też jego zgodność z polityką zrównoważonego rozwoju. Dzięki temu staje się on bardzo atrakcyjnym i konkurencyjnym rozwiązaniem przy wielu zastosowaniach końcowych, gdzie kluczowymi czynnikami są wytrzymałość, sztywność, czystość i przetwarzalność – mówi Fredrik Werner, menedżer ds. rozwoju Stora Enso w segmencie opakowań na żywność, napoje i piwa. Specjalne powłoki zwiększają uniwersalność CKB to wielowarstwowy karton typu kraft back. Poza wysoką wytrzymałością i drukownością zastosowana tu naturalna, brązowa warstwa spodnia stwarza projektantom opakowań dodatkowe możliwości pod względem kreacji. Najlepszym tego przykładem jest bazujący na kartonie CKB kalendarz adwentowy Confiserie Reber, który uzyskał tegoroczną nagrodę w konkursie Pro Carton/ECMA. Poza tym Stora Enso oferuje szereg specjalnych powłok barierowych i laminatów, które w jeszcze większym stopniu zwiększają funkcjonalność opakowań. Jedną z najważniejszych przesłanek do zastosowania kartonu CKB jest bezpieczeństwo przechowywanej w opakowaniach z jego użyciem żywności. Bazuje on bowiem na włóknach pierwotnych, a jego produkcja podlega ścisłej kontroli, co praktycznie eliminuje ryzyko powstania zanieczyszczeń. Co więcej, odbywa się ona zgodnie z istniejącymi przepisami Unii Europejskiej względem materiałów mających bezpośredni kontakt z żywnością oraz z certyfikowanymi systemami zarządzania higieną pracy, obowiązującymi w naszych fabrykach – dodaje Fredrik Werner. Jak zapewnia Stora Enso, karton CKB znakomicie zachowuje się w procesach przetwarzania i pakowania. Znajduje zastosowanie także przy pakowaniu innych produktów niż żywność, zwłaszcza tu, gdzie liczy się wysoka wytrzymałość i konieczne są dodatkowe, specjalne powłoki. Redukcja gramatury to nieustający proces, więc już zaczynamy pracę nad jego dalszymi etapami. W ciągu najbliższych 20 lat ludność świata przekroczy 8 mld, co oznacza wzrost zapotrzebowania na żywność o 35 proc. Właściwe opakowanie będzie odgrywać kluczową rolę przy zredukowaniu ilości jedzenia, jakie jest obecnie marnotrawione w skali globalnej. Jednocześnie wciąż pracujemy nad udoskonaleniem wydajności procesów, w jakich powstają materiały opakowaniowe – podsumowuje Fredrik Werner. Opracowano na podstawie materiałów firmy Stora Enso