Nowe sposoby pakowania
6 gru 2016 14:55

Targi PAKFOOD wpisują się w potrzeby producentów i odbiorców opakowań do żywności, uzupełniając ofertę organizowanych w cyklu dwuletnim Międzynarodowych Targów Techniki Pakowania i Logistyki TAROPAK. Trzecia edycja spotkania sektora opakowań spożywczych odbędzie się w dniach 12-15 września 2011 roku na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Dynamiczny rozwój branż spożywczej i opakowaniowej Ponad 65 proc. opakowań przeznaczonych jest dla przemysłu spożywczego. Światowe zapotrzebowanie na opakowania żywności będzie wzrastać w najbliższych latach o 3,8 proc. rocznie i w roku 2013 uzyska wartość 115 mld dolarów. Na aktualne trendy w dziedzinie opakowań spożywczych wpłynęły m.in. zmiana zachowań konsumenckich, nowe rozwiązania technologiczne oraz wzrost zainteresowania zrównoważonym rozwojem rynku. Zwiększające się wymagania konsumentów, a także restrykcyjne przepisy dla przemysłu spożywczego skłaniają producentów do wprowadzania innowacji technologicznych w zakresie pakowania żywności, uwzględniających najwyższe standardy higieny oraz ochrony środowiska. Odpowiedzią na zwiększone zapotrzebowanie rynku na nowoczesne rozwiązania w dziedzinie opakowań spożywczych są poznańskie targi PAKFOOD, które stanowią arenę prezentacji światowych trendów techniki pakowania, technologii produkcji opakowań dla przemysłu spożywczego i ich wzornictwa. Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego PAKFOOD są z pewnością interesującym miejscem spotkań i rozmów o przyszłości sektora opakowań spożywczych oraz forum nowoczesnych rozwiązań obejmujących opakowania, maszyny i doradztwo techniczne skierowanych do ściśle zorientowanej grupy odbiorców – mówi Anna Lemańska, dyrektor targów PAKFOOD. Profesjonalni zwiedzający Multidyscyplinarnej ekspozycji wystawców towarzyszyć będzie bogaty program wydarzeń skierowany do zwiedzających zawodowo związanych z branżą. Są wśród nich m.in.: przedstawiciele przedsiębiorstw, zakładów produkcyjnych i firm handlowych branży spożywczej, tj. producenci wyrobów spożywczych i napojów, hurtownicy branży spożywczej i opakowaniowej, przedstawiciele zakładów przetwórstwa mięsnego, rybnego i owocowo-warzywnego oraz sieci handlowych. Targi innowacji PAKFOOD to cenione forum prezentacji najnowszych rozwiązań i technologii, które mają swoją premierę podczas targów w Poznaniu. Pełna lista nowości targowych będzie szeroko promowana m.in. w przewodniku dla zwiedzających oraz na stronie internetowej organizatora www.pakfood.pl. Merytoryczne kompendium wiedzy Targi PAKFOOD 2011 dostarczą także wielu okazji do zdobycia wiedzy na temat kondycji branży oraz wymiany doświadczeń podczas licznych konferencji i seminariów tematycznych, a także wystaw odbywających się na przestrzeniach specjalnych. Niewątpliwie bogaty program wydarzeń towarzyszący ekspozycji wystawców stanowi, oprócz prezentacji nowości technologicznych, magnes przyciągający do Poznania szerokie grono profesjonalistów. Innowacje i bezpieczeństwo Wśród wielu atrakcji przygotowanych przez organizatorów targów we współpracy z partnerami branżowymi znajdą się m.in. seminaria dedykowane aktualnym zagadnieniom przemysłu opakowaniowego w Polsce przygotowane przez Polską Izbę Opakowań oraz Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Opakowań. Tematem tegorocznych prelekcji będą innowacje mające zastosowanie zarówno w opakowaniach, jak i w całej branży. Uczestnicy seminariów zostaną zapoznani z zasadami funkcjonowania i możliwościami praktycznego wykorzystywania centralnego katalogu internetowego swoich produktów „Moje GS1” oraz mobilnego systemu informacji o swoich produktach „MOBIT GS1”. Podczas wykładów zostaną zaprezentowane także metody tworzenia i korzystania z etykiety logistycznej GS1 – nowoczesnego łącznika informacji w łańcuchu dostaw, tak aby przynosiła firmie opa-kowaniowej maksymalne efekty. Program PAKFOODU wzbogacą też prezentacje firm. Swoją kolejną już odsłonę będzie miał również Dzień Opakowań, który stanowi okazję do refleksji na temat roli i znaczenia opakowań w życiu człowieka. Celem konferencji „Bezpieczne opakowanie” zorganizowanej przez czasopisma branżowe Opakowanie i Poligrafika będzie przybliżenie wymogów dotyczących produkcji opakowań i oczekiwań zleceniodawców, a także prezentacja technologii umożliwiających jej realizację oraz wymiana doświadczeń z rynkowymi liderami. Jedną z poruszanych tematyk będzie zagadnienie migracji farb i lakierów. Nie zabraknie również omówienia technologii pozwalających na produkcję opakowań bezpiecznych dla konsumenta. Korzystny efekt synergii Dodatkowym atutem targów PAKFOOD jest efekt synergii z odbywającymi się w tym samym czasie największymi targami branży spożywczej w tej części Europy: Międzynarodowymi Targami Wyrobów Spożywczych Polagra-Food, Międzynarodowymi Targami Gastronomii Gastro Trendy, Targami Smaki Regionów oraz Międzynarodowymi Targami Technologii Spożywczych Polagra-Tech, które stanowią okazję do spotkania producentów opakowań i producentów żywności. Prestiżowe wyróżnienia MTP Najlepsze produkty targów PAKFOOD charakteryzujące się innowacyjnymi rozwiązaniami i wysoką jakością zostaną nagrodzone Złotym Medalem MTP, a konkurs Acanthus Aureus wyłoni zwycięzców uhonorowanych za stoiska najlepiej zaprojektowane i przygotowane do realizacji strategii marketingowej firmy. E-bilet wstępu, rejestracja zwiedzających Międzynarodowe Targi Poznańskie serdecznie zapraszają osoby zawodowo związane z branżą do rejestracji on-line w ramach serwisu obsługi zwiedzających MTP www.mtp24.pl oraz w punktach kasowych MTP. Bilet wstępu na targi PAKFOOD zakupiony po dokonaniu rejestracji dostępny jest w bardzo atrakcyjnej cenie oraz upoważnia do zwiedzania, odbywających się w tym samym terminie, targów  Polagra-Tech, Polagra-Food i Gastro Trendy. Do dnia 9 września prowadzona jest również sprzedaż elektronicznych biletów wstępu. Więcej informacji na www.pakfood.pl. Opracowano na podstawie informacji MTP